5 Tabiat Harian Ini Punca Anda Semakin Gemuk, No.3 Paling Tak Sangka ~ Akak Terlajak Laris

Friday, 21 April 2017

5 Tabiat Harian Ini Punca Anda Semakin Gemuk, No.3 Paling Tak Sangka

5 Tabiat Harian Ini Punca Anda Semakin Gemuk, No.3 Paling Tak Sangka Walaupun sudah mengamalkan diet yang sihat, kurang mengambil makanan manis, melakukan senaman setiap hari tetapi berat badan tetap sukar untuk diturunkan malah makin bertambah.
Tahukah anda kebanyakkan orang tidak menyedari rutin pagi yang sering dilakukan memberi kesan besar untuk mendapat bentuk badan impian.

1.    Tidur Terlalu Banyak
 Tidur tidak cukup akan menyebabkan badan anda adalah lebih cenderung untuk menghasilkan tekanan tindak balas hormon kortisol yang meningkatkan selera makan. Walau bagaimanapun, terlebih tidur juga tidak baik untuk anda. Menurut kajian yang dijalankan oleh PLOS One jurnal, tidur lebih daripada 10 jam setiap malam boleh menyebabkan indeks jisim badan menjadi lebih tinggi. Jadi tidak hairanlah doktor mengesyorkan tidur selama 7-9 jam setiap hari. 

 2.    Sering Bersiap Dalam Gelap
 Menurut kajian dari jurnal PLoS One, gelombang cahaya biru dari matahari awal pagi meningkatkan metabolisme anda dan membantu untuk membangunkan badan anda. Malah 20 hingga 30 minit sahaja dari siang hari sudah cukup untuk memberi kesan kepada indeks jisim badan anda. Jadi lepas ni, buka je mata terus buka langsir ok?


 3.    Tidak Mengemas Katil
 Kedengaran seperti aneh, tetapi fakta ini adalah benar. Satu kajian dari Yayasan Tidur Kebangsaan Amerika Syarikat mendedahkan bahawa orang-orang yang dilaporkan mengemas katil mereka dikatakan mendapat tidur yang lebih baik secara. Tidur yang sihat sekaligus merupakan cara yang optimum ke arah berat badan yang sihat.


Sila hubungi/sms/wassap 0192055680

 4.    Tidak Menimbang Berat Badan
 Penyelidik dari Universiti Cornell membuktikan bahawa menimbang berat badansetiap hari merupakan teknik yang berjaya yang menggalakkan penurunan berat badan. Masa terbaik untuk melangkah ke atas skala adalah perkara pertama pada waktu pagi sebelum makan atau minum apa-apa. Kerana anda kehilangan berat air semalaman, anda akan mendapat nombor yang paling tepat.5.    Makan Sarapan Terlalu Sikit
 Penyelidik dari Universiti Tel Aviv menegaskan bahawa anda perlu memanjakan diri anda dengan hidangan yang lazat pada waktu pagi. Malah, sarapan yang seimbang yang mengandungi 600 kalori protein tanpa lemak, karbohidrat, dan beberapa pencuci mulut akan diet harian anda menjadi lebih mudah. 

Share:

0 comments:

Post a Comment