6 Bukti Bangun Awal Dapat Membuka Pintu Rezeki ~ Akak Terlajak Laris

Friday, 5 May 2017

6 Bukti Bangun Awal Dapat Membuka Pintu Rezeki


Berikut ini adalah beberapa bukti bahawa bangun pagi memang boleh membuka pintu rezeki lebih luas lagi.

1. Antara Terbit Fajar dengan Terbit Matahari adalah Saat Allah memberi rezeki kepada hamba-Nya

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Ahmad dan al-Baihaqi, diceritakan bahawa ketika Rasulullah pulang dari solat Subuh di Masjid Nabawi, beliau mendapati puterinya, Fatimah, masih tidur. Dengan penuh kasih sayang lantas beliau menggerakkan badan puterinya itu lalu berkata, Wahai anakku, bangunlah, saksikan rezeki Tuhanmu dan janganlah kamu termasuk orang yang lalai kerana Allah memberi rezeki kepada hamba-Nya, antara terbit fajar dengan terbit matahari.

2. Doa keberkahan dari Rasulullah untuk Umatnya yang senang bangun Subuh

Ya Allah berkahilah umatku selama mereka senang bangun Subuh. (HR Tirmidzi, Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah).

Doa ini menunjukkan bahawa keberkatan akan didapatkan oleh orang-orang yang senang bangun subuh. Bagi yang merasa punya pendapatan banyak, tetapi tidak pernah cukup, barangkali kerana pendapatan yang diperoleh tidak mengandungi keberkatan! Cuba praktikkan bangun lebih pagi!

3. Bangun pagi membuat mood lebih baik

Penyelidik dari Roehampton University di Inggeris menyimpulkan kalau bangun pagi membuat tubuh lebih sihat, mood yang baik, dan membuat orang mempunyai indeks massa tubuh yang sesuai. "Mereka yang bangun pagi cenderung lebih sihat dan lebih bahagia," ungkap penyelidik Dr Joerg Huber, yang dikutip melalui Medicmagic.

Mereka yang bangun lebih pagi umumnya punya mood yang lebih ceria dan bahagia berbanding orang-orang yang bangun terlambat. Kajian ini juga dilaporkan dalam jurnal Emotion tahun 2012 di mana ternyata sistem saraf dipengaruhi tabiat bangun pagi ini.  Mood yang lebih baik dan keceriaan ini tentu saja berpengaruh pada semangat kita dalam mencari rezeki di hari itu.

4. Bangun pagi lebih sihat

Analisa para saintis dari Universiti Toronto Kanada pun membuat kesimpulan, mereka yang bangun lebih pagi secara umum mempunyai keadaan kesihatan yang lebih baik. Orang yang bangun lebih pagi juga merasa lebih bahagia hidupnya berbanding yang bangun siang kerana mereka lebih mudah menyesuaikan diri dengan jadual aktiviti sehari-hari. Kesan terhadap pendapatan rezeki? Sudah tentu lebih kencang berbanding orang yang keadaan kesihatannya buruk dan sukar menyesuaikan diri dengan jadual sehari-hari.

5. Bangun pagi membuat badan lebih aktif dan bertenaga

Bangun lebih pagi bukan bikin badan jadi lemas, malah justru lebih aktif dan terasa penuh tenaga. Apalagi jika disertai dengan senaman-senaman ringkas atau sekadar memanaskan badan. Hal ini dibalas lebih dalam di Journal of Applied Psychology Sosial tahun 2009.  Tidak hanya itu, bangun pagi pun disinyalir boleh melangsingkan tubuh. Tentu saja orang yang lebih aktif dan bertenaga akan lebih semangat dalam pencapaian sasaran kerja, hujungnya juga berpengaruh pada pendapatan rezeki.

6. Bangun pagi membuat tahap kemurungan lebih rendah

Kajian di Jerman pada tahun 2013 mendapati hubungan antara kemurungan yang lebih tinggi dengan kecenderungan tidur larut malam. Mereka yang tidur cukup dan boleh bangun lebih pagi mempunyai tahap kemurungan rendah.  Tahap kemurungan dan stres yang lebih rendah boleh dipastikan boleh mempengaruhi prestasi kita menjadi lebih produktif.

Share:

0 comments:

Post a Comment