5 Tanda Hormon Wanita Tidak Seimbang ~ Akak Terlajak Laris

Wednesday, 24 May 2017

5 Tanda Hormon Wanita Tidak Seimbang


Gejala perempuan ketidakseimbangan hormon mesti  merupakan perkara yang mungkin diperhatikan. Jika tidak, gejala boleh menyebabkan beberapa komplikasi yang akan campur tangan pada masa akan datang. 

1. Tiba-tiba Panas & Dan Berpeluh pada waktu malam

Salah satu tanda yang paling biasa ketidakseimbangan hormon dalam wanita rasa panas tiba-tiba, dan berpeluh pada waktu malam. Perasaan tiba-tiba haba sengit akan memohon pada muka dan bahagian atas badan bahagian, diiringi oleh peningkatan kadar jantung, sakit kepala, atau rasa lemas. Berpeluh pada waktu malam sering datang selepas atau sebelum terbakar.

2. Keletihan & Pening

Ketidakseimbangan hormon juga boleh menyebabkan keletihan dan pening. Seorang wanita dengan gejala-gejala ini sering berasa letih dan mungkin mengalami pening. Ia boleh mengganggu pemikiran yang jelas dan tumpuan ke tahap tertentu.

Sila hubungi/ call/ wassap 013 2334133


3. Alahan Dan  Hilang Memori

Adalah dipercayai bahawa ketidakseimbangan hormon boleh mencetuskan alahan pada seorang wanita. Kehilangan ingatan juga merupakan satu lagi gejala ketidakseimbangan hormon jika dalam keadaan tertentu dibenarkan untuk membawa kepada masalah yang lebih serius.

Wanita dilahirkan dengan estrogen dan hormon androgen ditemui pada lelaki. Apabila perempuan tua, tahap hormon androgen menurun tetapi dalam keadaan keseimbangan, nisbah secara tiba-tiba di antara dua hormon meningkatkan keadaan di mana  ia akan meningkatkan pertumbuhan rambut wajah.

4. Kehilangan rambut Dan Sakit Kepala

Rambut gugur atau penipisan rambut adalah satu lagi tanda-tanda ketidakseimbangan hormon. Berdenyut sakit kepala juga merupakan Gejala hormon wanita yang tidak seimbang terutamanya jika menghadapi beberapa gejala-gejala lain ketidakseimbangan hormon lain.

5. Osteoporosis dan Ketumpatan Tulang Menurun

Gejala hormon wanita tidak seimbang juga boleh dikenali dengan ketumpatan tulang yang rendah dan osteoporosis. Gejala-gejala ini akan bermula wujud apabila seorang wanita telah memasuki umur 40 tahun ke atas.

Sumber: majalahwanita

Share:

0 comments:

Post a Comment