Tanda-Tanda Awal Mengesan Kanser Pangkal Rahim. Wanita Perlu Baca Sebelum Terlambat. ~ Akak Terlajak Laris

Thursday, 18 May 2017

Tanda-Tanda Awal Mengesan Kanser Pangkal Rahim. Wanita Perlu Baca Sebelum Terlambat.

Tanda-Tanda Awal Mengesan Kanser Pangkal Rahim. Wanita Perlu Baca Sebelum Terlambat. 
Hargai Diri Anda. Kanser pangkal rahim ini mempunyai tahap (level) untuk dikesan bahawa penyakit itu sudah mencapai tahap yang keberapa. Masih baik stabil atau sudah kritikal. 
Bahaya! Semua wanita perlu ambil tahu hal ini.

Berbanding dengan kanser organ reproduktif wanita yg lain, wanita yg menghidap kanser pangkal rahim sering dapat mengesan penyakit mereka pada peringkat awal. Ini disebabkan pangkal rahim terletak di dalam faraj yang apabila berlaku penyakit kanser, perdarahan yang berlaku boleh dikesan hampir serta merta...

Di kebanyakan negara-negara maju, hampir 75% daripada wanita-wanita yg dikesan menghidap penyakit kanser pangkal rahim dapat dikesan pada peringkat awal.

Terdapat dua jenis utama barah pangkal rahim iaitu**
Squamous cell carcinoma
Squamous cell carcinoma adalah barah pangkal rahim sering berlaku. Ianya bermula dari dalam sel skuamus atau kulit seperti sel di pangkal rahim.

Adenocarcinoma.
Adenocarcinoma adalah jenis barah pangkal rahim yang jarang berlaku; ia bermula dari dalam sel glandular. Selain itu, barah pangkal rahim boleh dibahagikan kepada microinvasive atau invasive.

Walau bagaimanapun, di negara kita peratusan ini adalah lebih rendah disebabkan oleh sikap dan pengetahuan masyarakat kita yg masih rendah. Apa yg paling penting adalah, wanita2 tersebut perlu segera mendapatkan pemeriksaan lanjut dari Pakar Sakit puan jika sekiranya terdapat tanda-tanda yang mungkin berkaitan dengan kanser pangkal rahim...
Kebanyakan wanita yang menghidap kanser pangkal rahim mengalami salah satu ataupun gejala-gejala berikut

1 Perdarahan selepas hubungan intim  (“postcoital bleeding“)
2 Keluar lendir berdarah dari kemaluan.
3 Perdarahan di pertengahan kitaran haid.
4 Pendarahan dari kemaluan selepas disahkan putus haid.
5 Hilang selera makan
6 Turun berat badan yang mendadak

Faktor-Faktor Terjadinya Kanser Pangkal Rahim

1 Hubungan intim pada usia muda
2 Jangkitan virus HPV berisiko tinggi
3 Merokok
4 Wanita dari golongan susah ataupun miskin.
5 Keadaan yang menyebabkan sistem pertahanan badan menjadi rendah seperti penyakit AIDs,     pesakit yang menjalanipemindahan buah pinggang dan lain-lain.
6 Wanita yang mempunyai pasangan yang ramai.
7 Wanita-wanita yang tidak menjalani ujian pap smear boleh dikategorikan sebagai golongan yang berisiko mengidap kanser pangkal rahim sebab kajian telah menunjukkan bahawa ujian pap smear boleh mencegah kanser pangkal rahim.

Sila Hubungi 013 2334133


Kaedah Rawatan Kanser Pangkal Rahim

Terdapat 3 jenis rawatan yang boleh diberikan kepada wanita-wanita yang mengidap kanser pangkal rahim. 
a. Pembedahan
b. Rawatan Radioterapi
c. Rawatan Kemoterapi


Kanser Pangkal rahim boleh dikurangkan dengan pengambilan Vaksin HPV (Human Papillomavirus): 

Vaksin ini boleh mengurangkan risiko mendapat kanser pangkal rahim sehingga 70%. Ada 2 jenis vaksin pada masa ini, iaitu Gardasil dan Cervarix. Vaksin ini menghalang seseorang wanita itu dari dijangkiti kuman HPV iaitu penyebab utama kanser pangkal rahim. 

Walaubagaimanapun, vaksin ini tidak berkesan untuk wanita yang telah dijangkiti virus ini. Sebaiknya vaksin ini di beri ke wanita remaja dari umur 13 tahun atau wanita yang belum pernah mengadakan hubungan intim. Ia kurang berkesan untuk wanita yang berumur lebuh dari 26 tahun.

Share:

0 comments:

Post a Comment