6 Cara Didik Anak Cintakan Al-Quran ~ Akak Terlajak Laris

Wednesday, 21 June 2017

6 Cara Didik Anak Cintakan Al-Quran


Ibu bapa mana yang tidak sejuk hati apabila melihat anak yang dididik selama ini menjadi insan cemerlang bukan sahaja akademik tetapi budi pekerti.

Jadi, ibu bapa perlu mulakan kaedah mengajak anak mendekatkan diri dengan Al-Quran sejak mereka masih kecil lagi. Macam mana caranya?

1. Masa khusus

Mengkhususkan masa antara Maghrib dan Isyak untuk bersama keluarga bertadarus Al-Quran. Selain dapat menanam rasa cintakan Al-Quran dalam diri anak-anak, ia juga merapatkan hubungan kekeluargaan.

2. Guru mengajar Al-Quran

Kalau ibu bapa kurang mahir membaca Al-Quran, dapatkan guru yang mampu membantu ahli keluarga membaca ayat suci itu dengan betul dan tepat.

3. Bercerita kisah dalam Al-Quran

Kanak-anak suka dengar cerita, jadi ambil peluang untuk rajin bercerita kisah nabi daripada Al-Quran. Ibu dan bapa boleh bergilir-gilir bercerita kepada anak-anak.

Wassap/Call 013 2334133

4. Pasang bacaan Al-Quran dalam kereta


Kalau naik kereta terutama dalam perjalanan yang jauh untuk balik kampung hari raya nanti, biasakan memasang rakaman bacaan ayat suci Al-Quran atau alunan zikir.

5. Tidurkan anak dengan alunan ayat Al-Quran

Biasakan menidurkan anak dengan alunan bacaan ayat Al-Quran. Selain mampu menenangkan anak dan memudahkan dia tidur, ia juga amalan baik untuk membuatkan si kecil cinta akan ayat-ayat suci Al-Quran.

6. Jadi ibu bapa contoh

Ibu bapa sendiri mestilah menjadi contoh teladan yang baik beramal dengan Al-Quran dalam kehidupan harian supaya anak-anak melihat dan menjadikan ia sebagai contoh buat diri mereka.

Membaca Al-Quran adalah ibadat. Allah memberi ganjaran pahala yang besar jika kita sebagai hambanya berusaha memartabatkan isi kandungan Al-Quran dan mengamalkan segala tunjuk ajar yang terkandung di dalamnya.

Sumber: www.karangkraf.com
Share:

0 comments:

Post a Comment