7 Punca ‘Pengaktifan’ Sel-Sel Kanser Dalam Badan, Nombor 5 Macam Tak Percaya! ~ Akak Terlajak Laris

Tuesday, 13 June 2017

7 Punca ‘Pengaktifan’ Sel-Sel Kanser Dalam Badan, Nombor 5 Macam Tak Percaya!


Kanser adalah salah satu penyakit yang menjadi ‘pembunuh secara senyap’ dalam kalangan masyarakat. Apa yang membimbangkan adalah, masih ramai dalam kalangan kita yang tidak ambil berat soal pemakanan dan penjagaan badan yang menjadi punca kepada pengaktifan sel-sel kanser di dalam badan ini.

7 punca ini dapat ‘mengaktifkan’ sel-sel kanser di dalam badan. Penting untuk kita elak dari semua yang tersenarai ini!

1. MAKANAN

* Process food ada banyak pengawet, perasa dan pewarna. Sama dengan sosej atau isi ketam yang dibakar dan dijual kepada kanak-kanak depan sekolah juga sangat berbahaya!.

*Air yang pelbagai warna dan perisa semata-mata juga bahaya. Biasakan diri untuk minum jus buah atau air kosong sahaja.

* Malah tolong haramkan penambah perasa digunakan di rumah anda. Ada kajian yang dibuat ke atas tikus, semua tikus yang diletak penambah perasa pada makanan mendapat kanser selepas lebih 6 bulan.

Apa guna kalau sedap sementara tapi keluarga kita menderita apabila ahli keluarga mendapat kanser. Malah plastic yang digunakan membungkus sup atau tomyam atau apa-apa masakan panas sudah pasti ada interaksi dengan plastik dan menyumbang pada kanser. 

2. KETURUNAN

Apabila keluarga kita ada kanser, kemungkinan untuk dapat kanser lebih tinggi mencecah 50% berbanding dengan orang yang tiada sejarah keluarga kanser. Keluarga yang ada sejarah kanser perlu lebih berhati-hati.

3. ENVIRONMENT

Kawasan industri atau kilang yang banyak merembeskan bahan kimia dan toksik juga antara faktor kanser. Ketika saya bertugas di HSNZ, doctor pakar ada bagitahu kebanyakan kanak-kanak mendapat kanser leukemia menetap di kawasan berdekatan kawasan industri seperti kawasan PAKA.

4. PENGGUNAAN MICROWAVE

Awas penggunaan microwave memang penyebab kanser!. Kalu kita lihat negara barat sedia maklum dengan isu ini dan itu antara sebab microwave jarang digunakan di sana malah diharamkan di beberapa negara. Radiasi dari microwave mengubah DNA makanan kepada bersifat carcinogenic terutama dalam makanan bersusu dan bijirin.

5. KOSMETIK

Penggunaan kosmetik juga boleh menyebabkan kanser terutama kanser kulit. Kandungan seperti paraben dan mercury adalah toxic dan penyebab kanser.

6. OVERWEIGHT

Orang yang obes mempunyai risiko yang lebih tinggi bukan sahaja mendapat penyakit darah tinggi, kencing manis malah juga mendapat kanser seperti kanser payudara, dan kanser usus. Ini antara sebab utama anda perlu turun berat badan dengan segera.

7. FAKTOR LAIN SEPERTI STRESS, RADIASI, ASAP ROKOK DAN CAHAYA MATAHARI JUGA MENYUMBANG RISIKO KANSER

Banyakkan? Itu sebabnya coach bagitahu sebenarnya semua orang boleh mendapat kanser! Macam mana nak kurangkan risiko kanser? Elakkan faktor kanser di atas. Amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat. Tinggikan immune system badan. Makan makanan yang tinggi antioxidant seperti green tea juga sangat penting untuk mencegah kanser!

Sumber: Najihah Che Seman


Belian online: 013-2334133

Share:

0 comments:

Post a Comment