Apa Itu PCOS? Wanita Kena Ambil Tahu Ya! ~ Akak Terlajak Laris

Friday, 25 August 2017

Apa Itu PCOS? Wanita Kena Ambil Tahu Ya!


PCOS (polycystic ovary syndrome) atau Sindrom ovari polisistik merupakan keadaan terganggunya fungsi ovari pada wanita yang berada di usia subur. Keadaan ini menyebabkan hormon wanita yang mengalami PCOS menjadi tidak seimbang kerana hal-hal yang tidak diketahui.

Tanda-tanda awal PCOS adalah masa ovulasi atau subur yang tidak teratur, peningkatan kadar hormon lelaki (androgen) dalam tubuh wanita, dan munculnya banyak cyst (kantung berisi cecair) pada ovari. Jika seorang wanita mengalami sekurang-kurangnya dua daripada tiga tanda awal itu, maka kemungkinan ia mengidap PCOS.

Gejala-gejala PCOS akan semakin jelas kelihatan apabila wanita memasuki usia 16 hingga 2 24 tahun. Beberapa gejala-gejala umum PCOS adalah:

1. Pertumbuhan rambut yang berlebihan, biasanya di belakang, punggung, wajah, atau dada.
2. Kulit berminyak atau berjerawat.
3. Kemurungan.
4. Kesukaran untuk hamil.
5. Rambut kepala gugur atau menipis.
6. Berat badan bertambah.
7. Haid tidak teratur. Dalam setahun kekerapan haid lebih sedikit, atau jumlah darah yang dikeluarkan ketika haid lebih banyak.

Rujuk dengan doktor jika mengalami beberapa gejala tersebut.

Penyebab dan Faktor Risiko PCOS

Sampai saat ini penyebab pasti PCOS masih belum diketahui, tetapi diduga ada hubungannya dengan kadar hormon yang tidak normal. Namun, ada beberapa faktor yang mungkin boleh mendorong terjadinya PCOS, iaitu:

1. Rintangan terhadap insulin. 

Jaringan tubuh dapat bertahan terhadap insulin, sehingga tubuh terpacu untuk menghasilkan lebih banyak insulin yang mengganggu persenyawaan normal dan mencetuskan penambahan berat badan.

2. Ketidakseimbangan hormon. 

Hal ini disebabkan antara lain kerana menaikkan kadar testosteron (hormon yang dominan pada tubuh lelaki), naiknya hormon lutein (kadar yang tinggi malah menganggu kerja ovari), turunnya kadar globulin pengikat-hormon seksual (SHBG) sehingga aktiviti testosteron meningkat di dalam badan, dan naiknya hormon prolaktin (hormon yang mencetuskan pengeluaran air susu).

3. Faktor keturunan. Jika salah seorang anggota keluarga mengidap PCOS, maka risiko Anda semakin besar untuk terkena PCOS.

Sumber: alodokter.com

Share:

0 comments:

Post a Comment