Ada Masalah Jeragat? Cuba Dengan Petua Semulajadi Ini ~ Akak Terlajak Laris

Thursday, 23 November 2017

Ada Masalah Jeragat? Cuba Dengan Petua Semulajadi Ini

PETUA HILANGKAN JERAGAT DI MUKA SECARA SEMULAJADI DAN SIHAT

 Petua Hilangkan Jeragat Di Muka Secara Semulajadi dan Sihat


Petua hilangkan jeragat di muka secara semulajadi adalah jelas lebih praktikal dan murah. Anda tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik kecantikan hanya untuk menghilangkan jeragat. Menggunakan bahan-bahan semula jadi boleh anda lakukan di rumah. Ini boleh menjimatkan masa, usaha dan kos.

Jeragat biasanya timbul dalam bidang-bidang tertentu di muka seperti hidung dan chin. Jika mengetahui muka anda terdedah jeragat, maka hapuskan ia. Jika diabaikan, jeragat boleh berkembang menjadi jerawat. Sila baca juga petua hilangkan jerawat secara semulajadi. Kehadiran jeragat sekitar hidung atau chin pasti menjadikan muka kita kelihatan tidak sihat dan boleh membuat keyakinan anda turun. Supaya dapat menghapuskan jeragat, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan jeragat di muka secara semulajadi, anda boleh mencuba di rumah.


1. Kulit kayu manis

Kulit kayu manis ini memang lebih baik dikenali sebagai rempah untuk memasak. Walau bagaimanapun, kulit kayu manis juga boleh berguna sebagai penghilang sakit secara semulajadi untuk jerawat. Petua hilangkan jeragat yang menggunakan kayu manis adalah dengan tuangkan 1 sudu besar tanah kayu manis ke dalam bekas. Anda boleh mencampurkan dengan 3 sudu besar madu. Madu adalah antibiotik semulajadi yang membantu melembapkan kulit dan kulit kayu manis sangat memainkan peranan penting dalam menyokong penjanaan kulit semula. Selepas madu dan kayu manis di masukkan, kacau kedua bahan tersebut. Selepas itu, gunakan bahan tersebut ke bahagian muka yang terjejas jeragat dan biarkan selama 15 minit. Akhir sekali, bilaslah menggunakan air suam dan keringkan muka menggunakan tuala yang bersih.

2. Aloe Vera

Semua orang pun tahu jika Aloe Vera mempunyai banyak manfaat besar bagi kesihatan rambut. Bermula dari menghitamkan hingga menyuburkan rambut. Selain bermanfaat untuk kesihatan rambut, Aloe Vera juga boleh menjadi satu bahan semulajadi untuk menghilangkan jeragat. Petua hilangkan jeragat dengan Aloe Vera adalah dengan mengambil satu Aloe Vera segar. Aloe Vera dipotong menjadi kepingan dan kemudian ambil gelnya. Sebelum anda meletakkan ia, anda perlu membersihkan muka anda supaya kotoran di muka tidak tersumbat. Jika muka sudah bersih, anda boleh menggunakan gel Aloe Vera ke bahagian jeragat di bahagian muka yang terjejas. Biarkan hingga ia kering. Selepas itu bilas dengan menggunakan air suam.

3. Lemon

Lemon masih dikategorikan sebagai keluarga oren tetapi rasa lemon mempunyai rasa yang lebih masam daripada oren. Walaupun ia mempunyai rasa masam, lemon mengandung asid dan vitamin C yang dapat menghapuskan jeragat degil. Petua hilangkan jeragat dengan lemon mesti terlebih dahulu menyediakan lemon segar dan kemudian dipotong menjadi 2 bahagian. Basuh muka anda dengan menggunakan air suam supaya liang muka tidak tersumbat. Oles potongan lemon ke kawasan terjejas jeragat. Diamkan selama selama 15 minit walaupun rasanya agak disengat. Selepas itu, basuh muka dengan air sejuk.

4. Betik

Buah Betik termasuk buah yang mengandung serat tinggi. Tidak heran bila banyak orang menggunakan Betik untuk melancarkan sistem pencernaan. Selain menjaga kesehatan tubuh, pepaya juga boleh digunakan sebagai bahan menghilangkan jeragat. Petua hilangkan jeragat dengan pepaya adalah dengan menghaluskan daging pepaya secukupnya yang sudah dikupas kulitnya. Campurkan 1 sudu kecil serbuk kopi lalu kacau hingga sekata. Oleskan kepada bahagian muka terutama di kawasan yang terjejas jeragat. Diamkan hingga terasa kaku dan bilas menggunakan air bersih. Jika Anda melakukan ini secara teratur, Anda akan tidak hanya menghilangkan jeragat, tetapi juga boleh menjaga kelembaban pada kulit muka.

5. Cuka sari apel

Bagi Anda yang telah minum cuka sari apel, yakin pernah merasakan sangat asam pada masa meminumnya. Selain boleh di minum, ternyata cuka sari apel juga boleh menjadi bahan menghilangkan jeragat secara semulajadi. Cuka sari apel ini bersifat antiseptik yang berguna untuk menyingkirkan bakteri pada jeragat dan menyucikan liang kulit. Jadi Anda hanya harus mencelupkan kapas ke dalam air cuka sari apel yang sudah di kombinasikan dengan air. Oleskan kapas kepada kawasan muka yang terjejas jeragat. Diamkan beberapa minit dan bilas hingga bersih.

6. Teh Hijau

Minum teh hijau adalah sangat baik untuk kesihatan badan. Teh hijau ini juga boleh menyelesaikan masalah jeragat. Menurut kajian, teh hijau mempunyai faedah yang boleh mengurangi pengeluaran minyak dan juga boleh menghalang penyerapan androgen dalam kulit. Petua hilangkan jeragat secara semulajadi dengan teh hijau adalah dengan masukkan beg teh hijau ke dalam air panas selama 5 minit. Angkat beg teh hijau dan gosok perlahan-lahan ke kawasan yang terjejas oleh jeragat. Jika anda mempunyai tepung teh hijau maka boleh menjadikan ia sebagai pes. Diamkan pes teh hijau kepada keseluruhan muka. Biar duduk ke masa kering kemudian basuh menggunakan air suam.

7. Putih Telur

Menghilangkan jeragat menggunakan putih telur mungkin tidak sangat disukai orang ramai kerana aromanya yang amis membuatkan kita tidak alu. Walau bagaimanapun, jika tiada bahan lain selain putih telur maka mesti cuba. Caranya menggunakannya terlebih dahulu bersihkan muka anda. Guna putih telur ke kawasan muka yang terjejas jeragat. Diamkan hingga ia kering dan oleskan lagi putih telur sebagai lapisan kedua. Jika ia telah kering, anda boleh basuh dengan air suam.
Share:

0 comments:

Post a Comment