Ini 5 Keburukkan Anda Kena Tahu Selalu Pakai Seluar Ketat ~ Akak Terlajak Laris

Monday, 6 November 2017

Ini 5 Keburukkan Anda Kena Tahu Selalu Pakai Seluar Ketat


Budaya pakai seluar ketat semakin menjadi trend sekarang ni tidak kiralah untuk lelaki atau pun perempuan. Tapi tahukah anda memakai seluar ketat boleh mengundang bahaya dan memudaratkan kesihatan.

Ini antara 5 kesan buruk yang dipetik daripada Utusan, Zunaidah Abu Samah, Ketua Unit Fisioterapi, Jabatan Perkhidmatan Pemulihan Perubatan Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).

1. BERI KESAN BURUK PADA SENDI & SARAF
Keadaan lebih ketara ketika membengkokkan badan ke hadapan semasa duduk di kerusi, mencangkung dan sebagainya.

Akibatnya, tekanan yang tinggi akan berlaku pada saraf yang terletak di pelvis secara tetap sehingga mengakibatkan seseorang individu itu berasa kebas, terbakar, kesejukan, sakit mencucuk, sangat sensitif apabila tersentuh, selain rasa tidak selesa pada bahagian tepi paha.

2. PENYEBAB KANSER MELANOLA
Pemakaian pakaian ketat terlalu lama boleh menyebabkan kanser Melanola iaitu kanser kulit yang sangat bahaya. Kanser ini biasanya bermula dengan tanda hitam pada kulit.

3. MENGGANGGU FUNGSI RAHIM
Kesannya, ia membahayakan keadaan rahim wanita. Selain itu perjalanan darah juga akan terganggu.

4. POSTUR PINGGUL SENGET
Keadaan akan jadi lebih kritikal sekiranya individu tersebut memakai seluar ketat bersama tumit tinggi. Ia boleh menyebabkan postur pinggul menjadi senget sebelah kerana tekanan yang dialami.

5. MENGHALANG PEMBIAKAN SPERMA
Khas untuk lelaki yang suka sangat pakai seluar ketat. Seluar ketat boleh mengganggu dan mengurangkan penghasilan sperma.
Share:

0 comments:

Post a Comment