Periksa Payudara Dengan 3 Tips Ini Untuk Mengelakkan Kanser Payudara ~ Akak Terlajak Laris

Friday, 22 December 2017

Periksa Payudara Dengan 3 Tips Ini Untuk Mengelakkan Kanser Payudara


Rata-rata wanita pasti gerun bila memikirkan kanser ini. Lagi-lagi ia melibatkan payudara. Jika anda merasai kelainan atau perbezaan di sekitar payudara, cepat-cepat buat pemeriksaan sendiri mahupun berjumpa dengan pakar.

Bagaimana ingin mengenalpasti kanser ini menyerang? Biasakah anda merasai perubahan pada payudara apabila ia membengkak atau ‘tertekan’? Dan apakah kesan jika memakai coli yang terlalu ketat? 

Pemeriksaan payudara ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya sebulan sekali. Pemeriksaan terbaik dilakukan dalam tempoh tujuh ke sepuluh hari sebelum haid akan datang. Jika anda tidak datang haid, periksa pada hari pertama setiap bulan.

Cara-cara memeriksa payudara;


1-Semasa mandi
       
Angkat sebelah tangan. Dengan menggunakan satu jari, gerakkan secara mendatar perlahan-lahan ke serata tempat bagi setiap payudara. Gunakan tangan kanan untuk memeriksa payu dara sebelah kiri dan tangan kiri untuk memeriksa payudara kanan. Periksa sama ada terdapat gumpalan atau ketulan keras di payudara anda.
       
2-Berdiri di hadapan cermin
       
Dengan mengangkat kedua-dua tangan ke atas kepala, pusing perlahan-lahan dari sisi kanan ke sisi kiri.Cekak pinggang anda, tekan turun perlahan-lahan ke bawah untuk menegangkan otot dada dan menolak payudara anda ke hadapan. Perhatikan jika terdapat sebarang perubahan seperti saiz, bentuk dan kontur setiap payudara.

Lihat sama ada terdapat kedutan, lekukan atau puting tersorot ke dalam. Secara perlahan-lahan picit puting anda dan lihat jika ada cecair yang keluar. Periksa sama ada cairan tersebut jernih atau disertai darah.

3-Ketika berbaring

Letakkan bantal di bawah bahu kanan dan tangan kanan diletakkan di belakang kepala untuk memeriksa payudara sebelah kanan. Tekan jari anda mendatar dan bergerak perlahan-lahan dalam bentuk bulatan kecil, bermula dari bahagian pangkal payudara.

Selepas satu pusingan, bergerak 1 inci (2.5cm) ke arah puting. Lakukan putaran untuk memeriksa setiap bahagian payudara termasuk puting. Ulangi kaedah yang sama pada payu dara sebelah kiri dan rasakan jika terdapat sebarang ketulan pada bawah atau sepanjang atas tulang selangka anda.

Semoga tip ini membantu anda untuk melakukan pemeriksaan dengan lebih kerap. Jangan malu jika mempunyai masalah berkaitan payudara. Lakukan dengan segera sebelum terlambat. 

Sumber: Majalah Rapi
siapa pernah cuba kocok ni cuba share pengalaman anda?? . . boleh memperlahankan proses penuaan. Mencegah gejala menopaus. Membantu mengatasi masalah angin di dalam badan. Mengatasi masalah bau bahagian intim wanita. Menguatkan bahagian rahim. Memulihkan tenaga selepas bersalin. Mengekalkan berat badan yang ideal. Membantu mengawal paras kolesterol. Membantu kawal gula di dalam darah. Melancarkan peredaran darah. Mengawal tekanan darah. Mengatasi masalah kulit seperti jerawat, jeragat dan kulit kusam. Memelihara keremajaan kulit. Mengurangkan kesan kedutan dan garis-garis halus. Meningkatkan tahap metabolisme. Meningkatkan tahap tenaga dan kecergasan. Menguatkan sistem imunisasi. Memelihara kesihatan dalaman kaum wanita. Mengatasi keletihan dan kelesuan tubuh badan. Menyingkirkan toksin. Mengetatkan otot faraj. Merawat masalah keputihan, senggugut, dan kitaran haid. Meningkatkan keinginan (libido) dan fungsi seksual wanita. Menganjal dan membesarkan saiz payudara. Mengatasi masalah sakit puan. . . kepada korang yang nak cuba harga x mahal hnya rm69jee botol besar tahan 2bulan.. boleh dapatkan pada ini di semua kedai jamu farmasi caring dan juga melalui Agen online kami seperti di bawah💯 berkesan..
A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on
Share:

0 comments:

Post a Comment