7 Cara Asingkan Tempat Tidur Anak, Anda Kena Bertegas! ~ Akak Terlajak Laris

Friday, 9 February 2018

7 Cara Asingkan Tempat Tidur Anak, Anda Kena Bertegas!


Rasulullah SAW menganjurkan ibu bapa supaya mengasingkan tempat tidur antara anak lelaki dan perempuan. Ia dapat dilihat daripada sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: 

“Perintah anak kamu bersembahyang ketika mereka berumur tujuh tahun, jika mereka tidak melakukannya sampai umur 10 tahun, pukul mereka, juga pisahkan di antara mereka (lelaki dan perempuan) dari tempat tidur.” (Riwayat al-Hakim dan Abu Daud).

Ia bertujuan mendidik anak dengan akhlak dan batas pergaulan antara ahli keluarga supaya tidak berlaku perkara negatif seperti sumbang mahram.

Oleh itu, wajarlah mereka dipisahkan dari tidur bersama ibu bapa atau adik-beradik lelaki dan perempuan lebih awal daripada usia 10 tahun.

Walaupun anak kita manja sekalipun, kita perlu bertegas dalam perkara ini. Cuba ikuti tips-tips ini:

1. Beri anak buat pilihan sendiri
Libatkan anak dalam proses menyiapkan bilik tidur dia.Minta dia pilihkan cadar, warna cat bili, lampu tidur, baju tidur. Pendekata, minta dia pilih apa yang dia mahukan. Namun, sebagi ibu-bapa kita pun kena tengoklah samada sesuai ataupun tidak.

2. Beri anak masa untuk bersedia
Beberapa hari sebelum anak kena tidur dalam bilik sendiri, selalu beritahu anak yang dia akan tidur di bilik itu sendiri pada sekian hari. Jadi anak dah tahu yang dia kena tidur dalam bilik sendiri secara berseorangan.Bagi anak bersedia atau “prepare” dari segi mental dan emosi.

3. Beritahu kelebihan ada bilik sendiri
Katakan kepada anak bahawa tidur seorang di bilik sendiri itu sangat “Cool”!. Kaitkan dengan sesiapa yang dia kenal. Atau pun, kaitkan dengan watak kartun yang dia selalu tengok seperti Upin dan Ipin. Barulah dia semangat sikit.

4. Temankan anak jika belum berani
Hari pertama temankan anak untuk tidur sekali di dalam bilik dia, tetapi jangan tidur sampai pagi pula, cukup sekadar teman tidur sehingga dia terlena, kemudian baru keluar dari bilik secara perlahan-lahan.Katakan kepada anak yang anda tidak akan tutup pintu bilik dia dan bilik anda. Jadi bila anak bangun dari tidur pada tengah malam, dia boleh panggil anda atau dia boleh pergi ke bilik tidur anda.

5. Ajar anak lawan ketakutan
Ini penting, andai kata dia menangis tengah malam dan berkeras mahu tidur di bilik anda, anda baring semula bersama dia dan tidurkan dia di biliknya sendiri. Jangan beri “signal” bahawa anak boleh tidur semula bersama anda pada bila-bila masa dia berasa takut. Anak kena belajar lawan perasaan takutnya.

6. Puji anak atas keberanian
Apabila anak bangun pagi, beri dia pujian dan kata semangat kerana telah berjaya tidur di bilik sendiri. Dia akan berasa bangga kerana pujian dari kita dan bersemangat untuk malam seterusnya.

7. Berikan anak kebebasan 
Buat dia rasa bahawa bilik itu adalah bilik dia sendiri. Buat apa-apa pun semua buat di bilik sendiri, contoh tukar baju, bermain, belajar dan sebagainya. Jangan lupa cara ajar anak solat dalam bilik sendiri nanti. Masa ini kita boleh didik anak sampai jadi bestfriend kita sendiri.

Semoga berjaya!
Share:

0 comments:

Post a Comment