Hanya Ambil Sesudu Madu Mampu Hapuskan 7 Masalah Wanita ~ Akak Terlajak Laris

Thursday, 1 March 2018

Hanya Ambil Sesudu Madu Mampu Hapuskan 7 Masalah Wanita


Madu sangat sinonim dengan kesihatan dan kecantikkan. Walaupun ianya banyak digunakan dalam produk tetapi khasiat madu asli mempunyai lebih lagi khasiat kepada kesihatan jika sentiasa diamalkan. 

1. Segarkan Tubuh & Wajah
Pengambilan madu secara konsisten akan membantu memberi tenaga kepada tubuh sekali gus menaikkan seri wajah. Amalkan mengambil madu satu sudu sehari ketika perut kosong. Elakkan menggunakan sudu besi sebaliknya sudu plastik kerana ia dikatakan dapat mengekalkan khasiat madu.

2. Lindungi & Lembapkan Kulit
Kandungan antioksidan dalam madu dapat melindungi kulit daripada jangkitan, ia juga membantu memulihkan luka dan mengatasi pelbagai masalah seperti bintik-bintik hitam serta jerawat. Gunakan madu sebagai masker wajah. Oles madu pada wajah, kemudian biarkan kering. Bersihkan wajah dengan air perahan limau nipis. Lakukan petua ini dua kali seminggu, kulit wajah kelihatan lembap dan kemerahan.

3. Awet Muda
Khasiat yang terkandung di dalam madu dikatakan dapat menentang radikal bebas. Ia bersifat antipenuaan. Minum madu bersama perahan lemon atau madu bersama air suam. Ia bukan sahaja melawas malah membantu membuang toksin dalam tubuh.

4. Bersihkan Wajah
Madu juga boleh dijadikan pembersih wajah. Kandungan enzim dalam madu apabila dicampur dengan air menjadi cairan lembut yang dapat membersihkan kotoran dari dalam dan membuatkan kulit wajah lembut dan tegang. Ia pembersih wajah semula jadi yang selamat dan berkesan.

Sejak zaman dahulu, madu bukan sahaja dijadikan makanan kesihatan malah ia juga digunakan secara meluas untuk merawat pelbagai masalah kulit dan dipercayai dapat membantu merawat kecantikan dalaman wanita. 
5. Atasi Jerawat & Parut
Madu sangat mujarab untuk mengecutkan dan menghilangkan jerawat tanpa meninggalkan parut. Madu merawat kulit dari dalam seterusnya menjadikan kulit lebih sihat dan licin. Ia juga dikatakan dapat menghilangkan parut pada wajah. Sapukan madu pada bahagian yang bermasalah, biarkan sehingga kering. Kemudian, bilas dengan air suam.

6. Cerahkan Kulit
Untuk mendapatkan kulit tubuh yang halus dan cerah, anda boleh berendam di dalam tab yang dicampur dengan madu, susu dan air mawar. Kombinasi ramuan ini mampu meredakan tekanan dan menjadikan kulit gebu. Ia juga merawat tubuh dengan cara yang ‘lembut’.

7. Atasi Bibir Hitam
Bagi anda yang mengalami masalah bibir gelap atau hitam, sapukan madu pada bibir setiap malam. Sebaik sahaja bangun tidur, bersihkan bibir dengan air suam. Lakukan secara konsisten sehingga nampak kesannya.
Share:

0 comments:

Post a Comment