Bila Bergaduh, Korang Cuba Buat 7 Petua Ini ~ Akak Terlajak Laris

Monday, 30 April 2018

Bila Bergaduh, Korang Cuba Buat 7 Petua Ini


Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula rumahtangga. Pepatah yang sering kita selalu dengar. Hidup berumahtangga banyak dugaan dan cabaran, ketika gembira tika berduka. Salah faham, tidak memahami pasangan selalunya menjadi punca pergaduhan dalam rumahtangga. Kadang perkara yang kecil pun menjadi besar. 

Cuba amalkan petua ini. 

1. Jika berlaku pertengkaran, cari jalan penyelesaian, bukan cari kelemahan pasangan anda.

2. Jika berlaku pertengkaran tentang sesuatu topik, janganlah ungkit perkara atau masalah lain kerana ia mungkin boleh membesarkan masalah itu. 

3. Jangan bertindak menggunakan fizikal atau melemparkan barang seperti pinggan mangkuk. Masalah bertambah sulit jadinya.

4. Jangan guna perkataan kasar dan menyakitkan hati. Guna perkataan yang lembut. Kalau tak mampu pun, cuba kawal nada suara tu.

5. Jangan biarkan pihak ketiga seperti mentua, kawan, ipar atau adik-beradik terbabit dalam pertengkaran kerana ia menambahkan kecurigaan dan api pertengkaran. Selesaikan secara baik antara pasangan.

6. Kalau keadaan jadi makin tegang, ambil masa untuk tenangkan diri dan situasi. Sebab bila kita marah, kita lebih cenderung untuk buat keputusan mengikut emosi. Bila perasaan tu dah ok, baru bincang dan settle masalah tu.

7. Jangan bertengkar di depan anak-anak kerana ini menjadikan anak-anak tertekan dan mewujudkan masalah lain.

Semoga membantu ya!

Share:

0 comments:

Post a Comment